fier overeind staan


fier overeind staan 1.0

( Gezegd van zaken)
(nog) steeds rechtop staan; niet ingestort of omgevallen zijn

Algemene voorbeelden


Een telefoontje naar de brandweer in de residentiestad leerde dat de toren nog fier overeind stond en de klok ongeschonden was gebleven.

Meppeler Courant,

De bomen van het Drents-Friese Woud staan fier overeind, het zandpad dat naar de camping leidt heeft meer weg van een brok beton.

Meppeler Courant,

fier overeind staan 2.0

nog steeds of steeds opnieuw functioneren, ondanks veranderingen of tegenwerking

Algemene voorbeelden


H.P. Blavatsky (een van de stichters van de Theosofische Vereniging) zei het volgende over de God in ons: "de God in ons - dat wil zeggen de Geest van Liefde en Waarheid, Gerechtigheid en Wijsheid, Goedheid en Macht - zou onze enige ware en permanente Liefde moeten zijn, onze enige steunpilaar in alles, ons enig Geloof, waarop altijd weer vertrouwd kan worden omdat het fier overeind staat als een rots in de branding."

http://www.katinkahesselink.net/kh/inltheosfie.htm

Het anarchisme is van oorsprong een negentiende eeuwse theorie, die in de daaropvolgende eeuw nauwelijks veranderd is. De oorspronkelijke grootschalige ideeën vindt hij heden ten dage niet meer toepasbaar. De vrijheidsgedachte, het zelf beslissen en de zelfwerkzaamheid staan echter nog fier overeind en hij vindt het belangrijk om van daaruit te handelen.

http://www.anarchisme.nl/MartinSmit.html,